• The New National Hospital

Treatment Centre (Hospital)

The treatment centre is the single largest building in the Hringbraut Project and is a key component of the operations. There, complex operations will be performed, research conducted and patients treated, using advanced technology and expert knowledge. Requirements for working environment are comparable to those for new hospitals in our neighbouring countries. The treatment centre is based on the operations of an emergency and university hospital, with an emphasis on a clear and simple arrangement and easy access between operational units.

Connecting tunnels and bridges link the treatment centre to other operational units of the hospital.

Hospital

The treatment section of the building will be on the first three floors. The first floor has the main entrance from Sóleyjartorg and an emergency unit that will replace the emergency units that are currently in five locations. The first floor will also have a pharmacy and underground connections to the hospital's current facilities.

The second floor will house diagnostic radiology, endoscopy, cardiology and the department of communicable diseases, as well as various services such as a food court, lecture halls, shops and an information desk. The third floor will have operating theatres, catherisation and angiography rooms and an intensive care unit, as well as preparation and recovery facilities for surgeries. The third floor will have a connecting bridge to the gynaecological ward and the Hringur Children's Hospital. The treatment centre's technical centre will be on the fourth floor, as will work and rest facilities for staff.

The fifth and sixth floors will house inpatient wards. The building will have eight inpatient wards, each of which is split into three units where teams tend to eight patients on average within each unit.
All rooms in the inpatient wards are single-patient ones with a private bathroom. There will be comfortable facilities for next of kin in the inpatient rooms and wards, as the treatment centre will house the patients that need the most attention. The basement will have various service spaces to support clinical operations in the building, including changing rooms for staff, sterilisation, pharmaceutical preparation for the pharmacy and preparation of radioactive materials for diagnostic radiology.

The basement will also have various support services including a washing centre for hospital beds, a cleaning centre, an inventory of assistive devices and a technical space. From the basement, underground passageways lead to the research centre and university building, among other places.
The treatment centre is a large building housing various activities. The treatment centre will be divided into five building sections to reduce the effect of its size on the immediate environment. The spaces between the building sections form atria that let light into most of the treatment and working facilities and create a healing environment for patients, guests and staff.

The Corpus group is working on the treatment centre's final design, which is expected to be up and running in 2025 -  2026. The Corpus team is composed of Hornsteinar Architects, Basalt Architects, LOTA Consulting, VSO Consulting, TRIVIUM Consulting, NIRAS, De Jong Gortmaker Algra, Buro Happold engineering, Reinertsen, and Asplan Viak.